LÕPPESID MUUSIKALI “JANE EYRE” ETENDUSED

12 May, 2022
kerti.pellmas@avw.ee 0

LÕPPESID MUUSIKALI “JANE EYRE” ETENDUSED

Laupäeval, 7. mail, oli Vormsi saarel kohalikus Kultuurimajas meie 8. klassi muusikale “Jane Eyre” viimane etendus!

Waldorfkoolide 8. klassid läbivad ühe kuu pikkuse draamaepohhi, mille tulemusena jõuavad lavale eriilmelised lavastused. Sellel aastal oli selleks Charlotte Bronte romaani „Jane Eyre“ ainetel Kaari Sillamaa poolt kirjutatud muusikal, mille kohandas muusikaliselt laste häältele vastavaks Aruküla Vaba Waldorfkooli muusikaõpetaja Tiina Tinn. Etenduse lavastajana tegi suurepärase töö sama kooli vilistlane, hetkel Tallinna Ülikoolis koreograafiat õppiv, Piia Marie Leesme. Grimmi ja kostüümidega tegeles samuti Aruküla Vaba Waldorfkooli vilistlane Emily-Isabel Nava, kes lõpetas äsja Jumestuskunsti- ja Grimmikooli.

Kaari Sillamaa poolt kirjutatud muusikaline materjal on väga ilus kuid üsna keeruline. Kaari Sillamaa lavastuses tegi näiteks oma viimase ning suurepärase rolli Silvi Vrait missis Reed´ina.

Aruküla Vaba Waldorfkooli esietendusel oli muusikali autor ka ise kohal. Kaari Sillamaa:“Ma saatsin teie muusikaõpetajale läbirääkimiste käigus video oma lavastusest, pärast mida olin enam-vähem kindel, et loobute sellest ja võtate mõne lihtsama tüki. Aga te tegite selle ära!!! Minu suur kummardus lavastajale ja Tiina Tinnile ja kogu trupile! Ma ütleksin: need laulud on kohutavalt rasked! Ja kui hakata teie esitust hindama, siis mõni laul oli neli miinus, mõni neli ja suurem osa laule oli esitatud hindele viis. Aga ühele laulule ma paneks hindeks  kuus pluss! See oli see kahe väikese tüdruku laul koolis, väikese Jane´i ja tema sõbranna Heleni (Miia-Liisu Liin ja Leene Karita Balto) duett. Äkki need osatäitjad lähevad ükskord Eurovisioonile! Huumoripreemia annaks ma kirikuõpetaja rolli täitjale (Aksel Kald).“

Lugu vaesest orvust Jane Eyre´ist peetakse praegugi üheks maailma suurimaks armastuslooks. See on olnud lemmikromaan väga paljudele eri vanuses lugejatele mitmete põlvkondade jooksul, võludes oma gootiliku tumeromantikaga sadu tuhandeid lugejaid ning kino- ja televaatajaid. Ei saa ju jääda külmaks vaesest perest neiu ja šarmantse aadlimehe, kes endas sünget saladust peidab, vahelistele võimsatele tunnetele!

Traditsiooniliselt valmistab 8. klass waldorfkoolides kogu etenduse ise. Kostüümid ja lavakujundus valmivad käsitöö/tööõpetuse tundides. Aruküla Vaba Waldorfkoolil on kogunenud aastate jooksul juba korralik valik erinevate ajastute kostüüme, mis tähendab, et iga etenduse jaoks polegi vaja kõiki kostüüme õmmelda, vaid mõnikord piisab väikesest kohendamisest.

Muusikalis tegi kaasa kogu 8. klass. Kõik lapsed laulsid ning täitsid vähemalt kahte rolli. Kogu klass võttis nii sisult kui muusikaliselt keeruka loo väga hästi vastu. Rolle harjutati vabatahtlikult igal vabal hetkel. Jane Eyre´i lapsena mängis Miia-Liisu Liin ja täiskasvanud Jane oli Maribel Kurrikoff. Edward Rochesteri rollis oli Enrico Leo Bryan. Maribeli ja Enrico võime rolli sisse minna ning mängida see välja kogu oma tõsiduses ning traagikas on harukordne 8. klassi laste poolt. Kuid Maribel ja Enrico said sellega suurepäraselt hakkama! Muusikalis mängisid veel Madara Demetra Baranova, Karmen Kuulma, Aana-Marii Kabrits, Margareth Mitt, Jonathan Mart Frediksson ja Mihkel Martin Silberg. Madis Üprus, kes liitus klassiga alles kaks nädalat enne esietendust, oli valgustaja rollis. Abiks paluti osatäitjateks ka õpetajad Liina Tee ja Helvi Üprus. Suure töö korraldusliku poole pealt tegi 8. klassi õpetaja Virge Sander, kes lisaks sellele näitas end laval ka suurepärase näitlejana Mrs Alice Fairfax´i rollis.